Hundedagboka 2014

24. Desember - 31. Desember 2015

Vi hadde en riktig trivelig julaften og spiste rypebryst med kjempegod viltsaus. Hundene er helt ville etter gaver og de prøvde å pakke opp barnas sine gaver flere ganger. Faiza ikke fått helt til å pakke opp alene og må ha litt hjelp. Tredje juledag dro vi på hytta, ble noen koselige dager. Nytt i år er at vi hadde ekte juletre på hytta også, her er hundene avbildet foran treet. Like før nyttår kom barna opp og det ble feiring på nyttårsaften med kalkun stekt i gassovn og innvielse av nystua sammen med venner og naboer.

21. desember 2014

Nå er vi nesten ferdig til jul. Vi har vasket og pyntet omkring i huset. vi gleder oss til noen herlige juledager.

Ønsker alle sammen god jul og godt nytt hundeår.

18. Desember 2014

Rikard har dimmet i militæret og er ferdig med førstegangstjenesen. Han har jobbet som sjåfør i garden i Oslo. Lykke til videre.

12.-13. desember 2014

Nå har endelig snøen kommet og det er skuterføre på fjellet til hytta.

Første gangen Faiza har sprunget etter skuteren og det gikk kjempebra. Skjønte fort at hun skulle ligge bak kjelken. Holdt bra fart, springer raskere enn Beto 🙂

 

Vi har hatt ei herlig og avslappende helg. Har vært syk hele gjengen med forkjølelse og omgang, så det var godt med noen dager med avslapping for å bli frisk.

11. desember 2014

Nå har endelig såret til Ville grodd helt igjen. Det har tatt 3 månder med sykepleie og tilfriskning. Hun har begynt opptreninga og har vært med på noen jaktturer. Har startet i det små for kondisen har ikke vært den beste.

Nå ser vi lyst på fremtiden og gleder oss til jaktprøvene til vinteren.

Faiza vokser og trives, hun har nå blitt 4 månder og er veldig aktiv. Hun leker mye med Ville og Beto. Hun snorker som sin mor Ville og skal også som henne ligge/sitte sove oppe på ryggen på Beto eller Ville. Hun har virkelig fått opp farten og henger godt på Ville ute i skogen. Hun har blitt tøffere etter hvert og tar seg noen runder alene i skogen. Men ser ut som hun blir grei å dressere, blir spennedne å følge med på henne og hennes søstre.

Har fått gode tilbakemeldinger på hennes kullsøstre, de vokser og trives de også. Nikita har allerede hatt sin første stand.

14.-16. november 2014

Mona var på gordonsetter styremøte på Hell denne helga.

Marius var på hytta sammen med hundene. De fikk noen flotte jaktdager i flott høstbiotop.

Koselig og artig med valp, men også veldig arbeidssomt. Fortsatt blære som ei peanutt, så hun må mye ute for å tisse. Hun virker veldig lettlært på noen områder, sælig når det gjelder mat og go\biter involvert. Ellers lekesloss hun mye med Beto og Ville, så de får virkelig kjørt seg. Kan være hardt å være hundeører med små spisse valpetenner i aksjon.

9. oktober 2014

Vi gratulerer Mona med 38 års dagen. Dagen ble feiret sammen med Rikard som fikk en kort perm. Herlig å å gutten hjemme en tur. Blir ikke lenge til han dimmer nå.

Mona har fått dømt 12 dager i løpet av høsten og har storkost seg på prøvene i høst. Må dømme minimum 15 dager i løpet av de første 2 1/2 årene.

På bilde er Mona, Beto, Faiza og Ville.

30. september 2014

Vi gratulerer Marius med 45-års dagen. Han er for tiden fullt opptatt med elgjakt og skjæring av elg.

25.-26. september 2014

Valpene har flyttet til sine nye hjem. Frøya havnet hos Espen Aasen og Maren Julie Havik i Steinkjer.

Nikita flyttet inn hos Per Øyvind Hinna og hans familie i Stavanger.

Det har gått veldig fint med begge to etter at de reiste. Den som har slitt mest tror jeg er valpen var Faiza som savnet søstrene sine veldig mye de to første dagene. Nå har hun roet seg og leter ikke etter dem lengre.

10. september - 2. oktober 2014

Vi hadde planlagt jakthelg på hytta med Ville, Mona, Finn christian og Hanne. Karoline skulle være valpevakt til de 7 uker gamle valpene. Dessverre ble ville veldig syk før helga og jakta ble utsatt på ubestemt tid.

Våknet natt til onsdag 10. september med at Ville kastet opp, hadde diare, var slappp og hadde feber. Tok henne med til dyrlegen på morgenen, fant ikke ut hva det var og ble satt på en bredspektret antibiotika kur. Hun måtte holdes unna valpene som nå var 6 1/2 uke gammel, så hun ikke smittet dem med noe. Det var vanskelig å holde henne unna valpene da morsinstinktet og ammetrangen gjorde at hun brøyt seg gjennom døra til valpene flere ganger.

De neste dagene gikk feberen ned og hun ble i bedre form. Natt til fredag steg feberen og hun fikk åpne sår rundt ene brystet. Ny runde til dyrlege med neddoping slik at de fikk renset opp såret. Neste dag ble det meste av brystvevet fjernet, da dette var dødt og hadde gått koldbrann i såret. Nå ble det en tid med med kontroller til dyrlege hver dag. Etter 5 dager hadde betennelsen gått ned såpass at de skar bort resten av brystvevet og sydde sammen. Men etter 2 dager gikk stingene opp og mye av hunden var igjen død. Tilsammen ble det 3 operasjoner, den siste søndag 21. september. Da var så mye av hunden skadet at det ble åpent sår like stort som handflata mi + det ble sydd noen sting i tillegg. Nå hadde også et bryst til blitt betent. Nå fikk Ville en sterkere antibiotika + melkestopp slik at ammetrangen skulle gå ned. Valpene biter og lager sår i hunden til Ville, så begge brystbetennelsene startet med et lite år. Må ha vært en veldig agressiv bakterie som har angrepet brystkjertlene på utsiden.

Heldigvis ble Ville strakt mye bedre av den nye antibiotikaen og ble feberfri for første gang på 1 1/2 uke. Såret gror fint, men tar mange uker før alt har grodd til. Skifting av sårkompresser to ganger daglig og bruker cyclo blå spray på morgenen og medisinsk honning på kvelden. Fortsatt kontroller hos dyrlegen, som synes sårene ser fine ut. Hun er fortsatt slapp og sover mye, men er på bedringens vei.

Tordag 2. oktober tok dyrlegen stinga og de har grodd fint. Huden rundt såret har grodd sammen med huden under. Sårflata er rød og fin ut, det kommer lite sårveske ut. Nå ser vi fremover og håper såret har grodd sammen i løpet av en måned. Det andre brystet med betennelse har gått helt bort, brukte Orudis salve 4 ganger pr dag. 

Dette kunne fort fått et annet utfall, var skikkelig redd vi skulle miste henne et par ganger. Nå blir hun bedre og bedre for hver dag. Har også begynt å leke litt med Faiza og oppdrar henne. Hun har en mors tilmodighet når det gjelder valpene, at hun ville amme dem selv om hun neste ikke kunne stå på beina sier sitt om en god mor. Nå har hun ikke mer melk igjen og heldigvis er ammetrangen borte.

Gleder oss til å følge opp den nye valpen vi beholdte. Hun har fått navnet Faiza, som betyr seiersrik. Beto har blitt veldig glad i Faiza, de leker og sover sammen. Virker som han har tatt over noen av Villes oppgaver med å oppdra henne når Ville ligger å slapper av. Beto er det store idolet til Faiza og hun synes det er stas med onkel Beto.

12. september 2014

Vi gratulerer Rikard med 20 års dagen. Han er for tiden i forsvaret, utplassert i garden i Oslo.

Vi var så heldige at Rikard kom en korthelg hjem på besøk da han hadde bursdag. Vi feriet med kake, blir feiring med familien ved en senere anledning.

10.-13. september2014

Marius har vært på jakt sammen med Beto og jaktkameratene Arnstein Grongstad og Geir Pedersen. I år var de på Kongsmoen, de gikk både på skog og rypeterreng. Var brukbart med skogsfugl, men dårligere med ryper. Det var rart å jakte med bare en hund, når man er vant til 3 stykker.

29. august 2014

Nå er valpene blitt mye mere aktiv. De har fått prøve seg ute på gresset i hundegården og på stuegulvet. De blir tøffere for hver dag og løper omkring. De synes det er veldig spennende med store Beto på 30 kg og er ikke redde for noen ting. Vi måtte sette på en planke til på inngangen til kassa, da de begynte å klatre over. Tar vel ikke lang tid før vi må bruke hele hunderommet til valperom.

De er fortsatt runde, men nå når de begynner å bevege seg mere blir de vel i normalt hold. Får fortsatt bare morsmelk og fortsetter med det ei stund til. Så lenge de er ikke virker sultne og sover godt.

22.-24. august 2014

Snåsaprøven:

I tradisjonell tro ble årets Snåsaprøve avvilklet i Lurudalen i Snåsa. Flott vær, gode forhold og mye fugl i terrenget. De fleste av hundene hadde sine sjanser på fugl.

Vi (Mona og Marius) var prøveledere for prøven, fikk hjelp av mange til å få gjennomført prøven. Blir litt ekstra arbeid når vi ikke har strøm, innlagt vann og må lage jegermiddag til 70 personer.

Mona dømte dine første dommerdøgn. uk/ak på fredag og vk på lørdag. Var kjempeartig å fungere som dommer uten at noen fulgte med over skuldrene 🙂.

Marius dømte vk på lørdag og uk/ak på søndag. Les mer om prøven på www.namdalfhk.net

21. august 2014

Valpene vokser og trives, de nærmer seg 2kg i vekt. De har blitt mye stødigere og går greit nå. De leker og følger med på hverandre. Kikker også på oss når vi lager lyder. De synes det er stas å få komme opp i fanget å bli kost med.

Mor Ville har mer enn nok mat enda, så de legger godt på seg og trives.

15.-17. august 2014

Mona og Lars Ådne Arnesen reiste nedover til Kongsvoll for å delta på autorisajonsprøven. Begge to er opplært gjennom Namdal fuglehundklubb. 13 kandidater prøvde seg de to dagene og 9 ble ferdig autoriserte fuglehunddommere.

Lørdag var vi ute i fjellet å dømte vk, søndag dømte vi uk og ak. Jeg var kjempenervøs og fikk nesten ikke noe søvn i løpet av helga. Fikk gode tilbakemeldinger begge dagene, så det er jeg godt fornøyd med.

Nå gleder jeg meg til å starte dommergjerningen. Første helga blir det dømming på snåsaprøven der Marius og jeg er prøveldere. Vi må dømme 15 dager i løpet av 2 år. Nå når vi ikke har prøvehund pga valpene, skal jeg ta meg så mye dømming som mulig. Greit å få erfaring så raskt som mulig.

14. august 2014

I dag er valpene 12 dager gamle. De vokser og trives og legger godt på seg, nærmer seg 1, 5 kg nå alle sammen. Mor Ville har godt med mat så de sover og spiser for det  unmeste.

De siste dagene har de begynt å røre litt mer på seg og klarer å balansere litt på føttene, nå er det slutt på svømminga i kassa.

Øynene og ørene har åpnet seg helt idag, de er vel ganske blinde enda, men er ekstra søte nå som øynene har kommet opp.

Se bilder under valpekull 2. august.

8. august 2014

Hewr er valpene 6 dager gamle.

Valpene vokser og trives. I går hadde de dobblet fødselsvekta alle sammen og de er omkring 800 gram. De er mer livilige, men gode og runde. Mamma Ville har mye melk, så de vokser og trives.

De tumler relativt raskt av gårde. De går enda ikke på føttene, men "svømmer" for å komme seg frem.

De er ennå ikke fått øyne eller ørene er lukket. Men i løpet av neste uke har de fått både øyne og åpne ører. Imponert over hvor for de finner sin mor, med bare luktesansen.

Idag har vi klippet klørne for første gang. Det kommer vi til å fortsette med hver uke fremover til levering. Dette for at de ikke skal klore opp mamman sin + at de skal venne seg til å ligge i ro i fanget vårt mens vi klipper klørne. Forhåpentligvis går det greit for de nye eierne å ta over kloklippinga etter det. 

På bilde er valpene 6 dager gamle.

2. august 2014

Fødselsdagen:

Dagen før var hun litt urolig og ville grave i hagen. Hanne hadde henne i bånd når hun skulle luftes, så hun ikke kunne stikke av.

Morgenen hadde temperaturen sunket til 36,8 grader og vi skjønte at det kom til å skje noe i løpet av dagen. Vi ventet at temperaturen skulle stige opp til 38 grader igjen. Håpet av valpene kom på kvelden, da Mona og Marius var på dommersamling i snåsafjellene. Men slik ble det ikke, de ble født før Mona kom seg ned fra fjellet. Hanne og Karoline var flinke fødselshjelpere og hadde full kontroll, dette ble den femte fødselen de har vært med på. Ville fødte fort og enkelt tre tispevalper. De to første kom med 5 minutts mellomrom og den tredje etter 50 minutt.

Vi trodde at det skulle være en fjerde valp i henholdt til røntgenbildene. Men det gikk flere timer uten at det ble noen rier eller valp. Fikk dyrlegen til å komme å se på henne ,han mente han kunne kjenne en valp. Prøvde med 2x ristimulerende sprøyter, uten virkning. Utpå kvelden fikk vi komme å ta røntgen for å være sikker på at det var tomt, og ingen flere valper var igjen. Da ble vi lettet, for det hadde evt blitt keisersnitt hvis det var igjen en valp.

Ville er en god og omsorgsfull mor. Hun er forsiktig så hun ikke legger seg på valpene og har ikke lyst til å gå ifra dem for å ut å tisse. Hun spiser også sine måltider i valpekassa. Hun har mye melk og valpene blir gode og runde.

1.-3. august 2014

Årets tradisjonelle Gordonsetter treningssamling ved Ismenningen. Mange møtte opp i år også, var vel omkring 40 personer og litt flere hunder. Vi koste oss med sosialt samvær og mye skryting av hund på kveldene. På dagtid var vi i fjellet og trente hundene i strålende flott sommervær.

I år ble det med dommersamling for Mona og Lars Ådne Arnesen som skal opp til autorisasjoneprøven på Dovre om 2 uker. Marius og Ole Arnstein Strømsli var med fra dommerutvalget i Namdal fuglehundklubb.

Lørdag fikk vi trent på vk-dømming. Helt på tampen av dagen fikk jeg telefon fra Hanne om at vannet til Ville hadde gått. Jeg la på sprang ned fra fjellet og håpet å komme hjem før fødselen var overstått. Fødselen gikk greit og raskt og var overstått på under ei time, Hanne og Karoline gjorden en flott jobb som fødselshjelpere. Det var den femte fødselen de overvar, så de har god erfaring.

Kjørte opp igjen søndags morgen for å være med på uk/ak dømming. Kjempeflott med en repitisjon før vi skal opp til eksamen.

Vi har hatt ei kjempeflott helg, sammen med veldig mange trivelige folk og hunder, håper vi treffest til neste år.

 

 

Mandag 21. juli 2014

I dag fikk vi en meget gledelig overraskelse, Ville er drektig likevel.

Vi begynnte å mistenke at hun var gravid, da hun konstant var sulten og tagg om mat. Hun mistet også hår rundt pattene og har mye melk. I løpet av siste helga har hun fått en liten kul på magen også.

Mona tok henne med til dyrlegen på røntgen. Her så de 4 valper. Så det ble stor glede i heimen. Nå har vi ingen prøvehund i høst, men vi får dra rundt å dømme i stedenfor. Beto er pensjonist og blir en god jakthund i høst.

30. juni 2014

Santi ble 14 år og 3 månder gammel. Hun har hatt et langt og godt jaktliv. Hun er høyt premiert på jaktprøver med flere 1uk, 1ak, 1ak skog, 1vk. I sine glansdager var hun en av gordonsetterenes mest premierte. Hun var elitehund i gordonsetterklubben, da må man ha 1 ak på jaktprøve og utstilling.
Hun har hatt tre kull, der mange er høyt premierte. I alle tre kullene har det vært minst en med 1uk + 1ak og 1vk. For d-kullet fikk vi gordonsetterklubbens oppdretterpris, der minimum to av avkommene må ha 1ak og ett avkom må ha minimum 1uk.

Vi har skjønt det siste året at hennes tid snart er omme. I løpet av helga ble hun dårlig og spiste ikke, mandag var hun enda dårligere og vi besluttet at hun hadde lidd nok. Hun sovnet stille inn hos dyrlegen. Til helga blir hun gravlagt sammen med datteren Anni på hytta vår.

30. juni 2014

Bare triste nyheter i dag. Vi tok blodprøve av Ville og det var 90% sjanse for at hun ikke er drektig.

Santi ble så syk at hun måtte avlives, hun ble 14 år og 3 månder. Nå har vi bare 2 hunder i huset, vi har halvert hundeholdet vårt på 5 månder. Så nå må vi begynne å se oss om etter ny valp.

11. mai 2014

I dag fikk Ville løpetid, da er det bare å vente til hun er klar for parring 🙂.

Gleder oss veldig til det blir valpet i begynnelsen av august. Vi skal ihverfall beholde en valp selv.

9.-11. mai 2014

Vi reiste til Nyheim i Nærøy for å delta på årets nyheimtreff.

Det var duetrening, duecup, leirduecup, apportkonkurranse, quiz, natursti m.m.

Vi hadde ei kjempeflott helg og traff mange trivelige folk. Et flott arragement å treffe nye og gamle bekjente.

4.-6. April 2014

Nå har vei begynt å bygge på hytta. Stua blir større + bad og et soverom til. Håper på å være ferdig med det mest til palmehelga, så vi kan lakkere gulv og sette opp villmarkspanel selv i påska.

Denne helga var vi på hytta sammen med Hanne og Finn Christian som har kortperm fra militæret. Da fikk vi isolert veggene og begynte å pusse sidene på villmarkspanelet. Tok litt lengre tid med pussingen enn begregnet, men ferdig med nesten 2/3 av de 80 plankene på 5 m. Resten tar vi i påska og håper på oppholdsvær.

Nå gleder vi oss til påskeferie og familiepåske.

28.-30. Mars 2014

Vinter-Nm på Andøya:

Torsdag vant gordonsetterlaget nm-lag. Gratulerer så mye til alle sammen.

Fredag vant Ville sitt kvalifiseringsparti og fikk 1vk m/ck, hun hadde 2 fuglarbeid med reis. Veldig mye ryper, 8 med godkjent fuglarbeid og full premieliste (6 premier). I semifinalen forsvant hun bak en haug like etter start, makker kommer til og ryper støkkes. Ville blir for urolig i situasjonen og sendes hjem.

Vi har hatt en kjempeflott tur til Andøya, vi var 10 stykker som lånte oss husvær sammen. 2 dager koste vi oss med nyfisket torsk, lever og rogn. Takk til alle sammen for trivelig samvær og god mat.

24. mars 2014

Anni har ikke vært i form den siste 1 1/2 uka, med dårlig matlyst.

Mandag virket hun dårligere og magen hadde hovnet litt opp. Vi dro til dyrlegen for å sjekke hva som var i veien og fikk med det samme dårlige nyheter. Hun hadde langt framskredet lever kreft, med stor sannsynlighet for spredning. Hun pustet tungt, hadde feber og høy puls. Dyrlegen anbefalte avlivning med det samme. Vi tok henne med hjem en kort tur for at vi skulle få tatt farvel. Det ble en tung kveld, men hun sovnet rolig inn i armene til far.

Det har gått kjemefort, og vi ble veldig overrasket at det var en slik alvorlig diagnose. Dyrlegen mente hun hadde hatt dette ei god stund, men at nå virket det som kroppen stoppet opp. For 2 uker siden var vi på fjellet og hun jaktet som vanlig i stor fart og med høy intensitet.

Stilte henne på Lifjellprøven for 1 1/2 uke siden, da var hun ikke i slaget og ville ikke jakte. Så tydelig at noe var i veien.

Så takk for alt Anni. Hun ble 10 år og vi har hatt mange flotte jaktopplevelser sammen.

14.-16. mars 2014

Lifjellprøven:

Fredag opprant med snøstorm, partiene ventet til ca kl 12 før de gikk ut i terrengene. Marius dømte et uk/ak parti og Mona var settedommer på et ak parti. Mona og partiet ventet lengst før de gikk ut og spiste pizza lunsj på Holand gjestegård før de dro ut i terrenget. Fra kl 13 var det sol og blå himmel.

Lørdag stilte Marius i vk med Anni og Ville. Ville ble tildelt 3vk. Anni var ikke i formen og ble avsluttet.

Søndag stilte Marius og Ville i vk-finale uten å lykkes.

1.-2. mars 2014

Namdalsprøven på Lifjellet.

I flott vinterføre og brukbare føreforhold i fjellet hadde vi ei kjempefin helg. Brukbart med ryper, så de fleste hadde muligheten.

Marius dømte lørdag og stilte Ville i vk på søndag. Helt i siste minutt finnes Ville i stand sammen med makker. Dette resulterte i 2VK. Jippi, da har Ville vk billetten i nesten 3 år til.

Mona tok elevarbeid sammen med Olav Brattberg på lørdag og Geir Schei på søndag. To flotte og lærerrike dager på fjellet.

28. februar 2014

I kveld var det generaforsamling i gordonsetterklubben. Den ble avholdt i Tromsø. Mona ble valgt inn som styremedlem for 2 år. Blir spennende å jobbe sammen med de andre i styret i årene som kommer.

Vi kunne dessverre ikke møte denne gangen, da vi skulle hjelpe til under Namdalsprøven denne helga. Hørte de hadde ei fin helg i Tromsø. Generalforsamlinga var tilknyttet jaktprøve i Tromsø, så de som ville kunne ta med hundene.

20. februar 2014

Vi gratulerer Karoline med 14 års dagen. Dagen ble feiret med familie og mange gode kaker.

8. februar 2014

Klubbmesterskap i Namdal fhk:

Flott vær og føre på Steinfjellet. Mange hunder stilte til start, 6 i uk og 23 i ak. Kjemeartig at så mange møter opp. Endel fugl var det også. Les mer på www.namdalfhk.net.

Marius stilte Beto, Anni og Ville. Ville fikk 4 pl i ak og Beto fikk 5 pl ak.

22. januar 2014

Vi gratulerer Finn Christian med dagen. Han er for tiden i militæret i Bardufoss, men kommer forhåpentligvis hjem på besøk snart.

19. januar 2014

Nå nærmer det seg snart tid for jaktprøver igjen. Heldigvis har det endelig kommet litt snø, så vi kan få trent hundene igjen.

Har hatt noen småøker med brodder da det har vært is overalt og neste farlig å bevege seg rundt omkring for tobeinte og firebeinte. Hardt for poter og negler til hundene og de seiler ned bakkene.

Har kommet bort litt fugl på småturene våre, så de ser ut til å være greie i fuglbehandlingen, enn så lenge...

19.januar 2014

Vi gratulerer Anni og kull-a med 10 års dagen idag.

Anni er i god form og vi statser på å stille henne i vk også til vinteren.

Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE